Türk Ceza Kanunu’nun 185. maddesinde Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar bölümünde düzenlenmiştir. İçilecek sulara veya yenilecek veya içilecek veya kullanılacak veya tüketilecek her çeşit besin veya şeylere zehir katılması veya başka nedenlerle bunların bozulması ile kişinin hayatı veya sağlığını tehlikeye düşüren kişi zehirli madde katma suçu işlemiş olacaktır.
Zehirli madde katma suçu ile korunmak istenen hukuki değer kamunun sağlığıdır. Toplumun sağlığını olumsuz etkileyen hareketlere karşı önlem alınması için getirilen bir düzenlemedir. Kanunda belirtilen besin veya içeceklere zehir katılarak veya bozulmasını sağlayarak zehirli madde katma suçu işlenmiş olacaktır.
Zehirli madde katma suçunun yaptırımı;
Türk Ceza Kanunu’nda şikayete tabi olan suçlar belirtilmiştir. Fiilin ve failin öğrenilmesinden itibaren 6 ay içerisinde şikayet için süre tanınmış olup savcılık şikayet üzerine soruşturma başlatmış olacaktır. Ancak zehirli madde katma suçu şikayete tabi suçlar arasında yer almamaktadır. Bu nedenle savcılık tarafından soruşturma re’sen (kendiliğinden) başlatılacaktır. Şikayetin geri çekilmesi halinde yargılama aşamasına herhangi bir etkisi olmayacaktır.
Uzlaşmaya tabi olan suçlar kanunda belirtilmiştir. Uzlaşmaya tabi olan suçlarda savcılık soruşturma esnasında dosyayı uzlaşma bürosuna gönderecektir. Uzlaştırmacı taraflara uzlaşma ihtimalinin olup olmadığı, hangi koşullar ile uzlaşma sağlanabileceğini soracaktır. Taraflar uzlaşmak istiyor ise uzlaştırılarak yargılama aşaması sona erecektir. Yalnız zehirli madde katma suçu uzlaşmaya tabi suçlar arasında yer almamaktadır. Bu nedenle uzlaşma sağlanması yargılama aşamasına herhangi bir etki etmemektedir.
Zehirli madde katma suçunda görevli mahkeme, ağır ceza mahkemesidir. Ağır ceza mahkemesinde dava görülmesinin nedeni ise yaptırımının üst sınırının 15 yıl (10 yıldan fazla) olmasıdır. Ancak dikkat ve özen yükümlülüğüne zehirli madde katma suçunun işlenmesi halinde görevli mahkeme asliye ceza mahkemesi olacaktır. Dava, suçun işlendiği yerde görülecektir.
Sanık kendi ekmek fırınında üretip ve sattığı numunelerde tetkik yapılmış ve küf miktarının kriter üzerinde olduğu anlaşılmıştır. Asliye ceza mahkemesi tarafından zehirli madde katma suçundan yargılama yapılmıştır. Raporda sağlığa az veya çok zarar verebilecek derecede bozulmuş sayıldığı Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan rapor ile belirtilmiştir. Mahkeme tarafından değişen suç vasfına göre zehirli madde katma suçundan mahkumiyet kararı verilmiştir sanık müdafii ve şikayetçi vekili tarafından temyiz başvurusunda bulunulmuştur.
Yargıtay dosya incelemesinde sanığın eyleminin bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ticareti yapma suçu oluşturduğu, zehirli madde katma suçundan kurulan mahkumiyetin ise yanlış olduğu belirtilmiştir. Tüm bu nedenlerle bozma yönünde karar verilmiştir. (Yargıtay 20. Ceza Dairesi 2017/6110 Esas, 2017/7310 Karar)
Sanık iş yerinde sağlığa zararlı olacak şekilde peynir imal etmiştir. Peynirden alınan numunelerde e.coli ve koliform bakterisi üremiş kaşar peynirinin satışa sunulduğu tespit edilmiştir. Sulh ceza mahkemesi tarafından dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranma sonucu tüketilecek şeylere zehirli madde katma veya bozma suçundan yargılama yapılmıştır. Yargılama sonucunda mahkumiyet kararı verilmiştir. Karara karşılık temyiz başvurusunda bulunulmuştur.
Yargıtay dosya incelemesinde görevli mahkemenin suçun cezai yaptırımı gereği sulh ceza mahkemesi değil, asliye ceza mahkemesi olduğunu belirtmiştir. Mahkemenin görevsizlik kararı vermeden hüküm kurması hukuka aykırı olduğundan görevsizlik kararı verilmiştir. Tüm bu nedenlerle bozma yönünde karar verilmiştir. (Yargıtay 20. Ceza Dairesi 2017/6128 Esas, 2017/6973 Karar)
Sanık sulh ceza mahkemesinde zehirli madde katma suçundan yargılanmış, beraat kararı verilmiştir. Beraat kararına karşılık temyiz başvurusunda bulunulmuştur. Yargıtay dosya incelemesinde davaya konu olan sebzeler üzerinde kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürüp düşürmeyeceği konusunda uzman bilirkişiden rapor alınması, delillerin tümüyle değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Tüm deliller değerlendirilmeden, eksik inceleme ile kurulan beraat kararı hukuka aykırı bulunmuştur. Bu nedenle bozma yönünde karar verilmiştir. (Yargıtay 9. Ceza Dairesi 2015/7803 Esas, 2015/5489 Karar)