Kararın kesinleşmesi hükmün tefhiminden (okunmasından) itibaren 7 gün içerisinde, sanık duruşmada değil ise kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde karara itiraz edilmez ise karar kesinleşmiş olacaktır. Bunun yanında yasal itiraz süresi içerisinde itiraz yoluna başvurulmuş, karar itiraz merci tarafından reddedilmiş ise karar kesinleşmiş olacaktır.
Sanık hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının kesinleşmesi ile birlikte 5 yıllık denetim süresine tabi olacaktır. Denetim süresi içerisinde sanığın sıfatı devam edecektir.
Sanık denetim süresi içerisinde bir suç işler ise ikinci işlemiş olduğu suç üzerinden yeniden hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemeyecektir. Denetim süresi içerişinde yeniden suç işler, sanık hakkında mahkumiyet kararı verilir ve hüküm kesinleşir ise hükmün açıklanması yönünde karar verilecektir.
Sanık denetim süresi içerisinde yeniden kasıtlı bir suç işlemez ise denetimli serbestlik süresi sonunda düşme yönünde karar verilecektir. Düşme kararına karşılık istinafa başvuruda bulunulabilecektir.
Hakim sanık hakkında vermiş olduğu 5 yıllık denetimli serbestlik süresinde 1 yıldan fazla olmama kaydıyla “denetimli serbestlik hükümleri”ne tabi tutulabilir. Hakimin takdirindedir, denetimli serbestlik hükümlerinin uygulanmasına karar verme şartı bulunmamaktadır. Denetimli serbestlik hükmüne göre neye karar verebilir:
Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. maddesinin 11. fıkrasında sanığın bu süre içerisinde denetimli serbestlik hükümlerine aykırı davranması, yükümlülükleri yerine getirememesi halinde cezanın yarısına kadar belirleyeceği bir kısmının infaz edilmemesine ya da koşullarının varlığı halinde hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesi yönünde yeniden mahkumiyet hükmü kurulabilir denilmiştir. Denetimli serbestliğin başlangıç ve bitiş tarihi mahkeme tarafından mutlaka belirtilecektir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda memuriyete engel teşkil edecek suçlar ve alınan ceza miktarına göre memuriyete engel olunan durumlar belirtilmiştir.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, sanık hakkında hiçbir hukuki sonuç doğurmamaktadır, memuriyete engel bir durum değildir. Sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması (hagb) kararının verilmesi halinde memuriyetine engel durum teşkil etmeyecektir.
Sözleşmeli Erbaş ve Er Yönetmeliğinin 7. maddesinin ilk fıkrasının g ve ı bendinde;
Hakim sanık hakkında vermiş olduğu adli para cezasına ilişkin hagb kararı vermesi halinde 5 yıllık denetim süresi sonunda koşullara uyulması halinde hüküm hakkında düşme yönünde karar verilecektir.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı adli sicil kaydında görülmemektedir. E-devlet üzerinden veya adliyeye başvuruda bulunarak alınan sabıka kaydında hagb kararı görülmemektedir.
Hagb kararı ancak yargılama aşamasında Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkemenin talebi üzerine istenilebilecektir.
Arşiv kaydı, hükümlünün cezasının infazından sonra silinerek arşiv kaydına alınmaktadır. Hükümlünün arşiv kaydı 5 yıl tutulmaktadır. Adli sicil (sabıka kaydı) ile farklıdır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, arşiv kaydında değil adli sicil kaydında yalnızca hakim, Cumhuriyet savcısı ve mahkeme tarafından talep edilmesi halinde çıkmaktadır.
Hagb kararı verilmesi halinde mahkemenin vermiş olduğu karara karşılık istinaf veya temyiz yoluna başvurulamayacaktır. HAGB kararına karşı itiraz yoluna başvuruda bulunabilinir.
Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 268. maddesinde itiraz yoluna başvuru usulü düzenlenmiştir. Kararın öğrenilmesinden itibaren 7 gün içerisinde kararı veren mercie bir dilekçe verilerek veya zabıt katibine beyanda bulunularak tutanağa geçirilmesi koşuluyla itirazını gerçekleştirebilir. Sanık karar verilir iken duruşmada değil ise kendisine kararın tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz hakkını kullanabilecektir.
Hakim itirazı yerinde görür ise kararını düzeltir, kararı yerinde görmez ise itirazı incelemeye yetkili merciye gönderecektir (CMK madde 268/2).
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararını veren asliye ceza mahkemesinin kararına yapılacak itiraz incelemesini yargı çevresine bulunduğu ağır ceza mahkemesine, ağır ceza mahkemesinin kararına karşılık itirazın incelenmesi ise o yerde ağır ceza mahkemesinin birden çok mahkemesinin bulunulması halinde numara olarak kendisini izleyen daire olan ağır ceza mahkemesi gerçekleştirecektir (CMK madde 268/3-c).
İtiraz mercii kararın hukuka uygun olup olmadığını inceleyecektir. Dosyada yalnızca hagb kararına ilişkin inceleme gerçekleştirecektir ve itiraz dosya üzerinden gerçekleştirilecek, yeniden duruşma günü verilmeyecektir.