Ceza davasında hangi suçun hangi mahkeme tarafından görüleceğine ilişkin kurallara sahip olan mahkeme “görevli” mahkemedir. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 3. maddesinde mahkemelerin görevlerinin kanunla belirlendiği düzenlenmiştir.
Ceza yargılamasında genel mahkemeler; asliye ceza mahkemesi ve ağır ceza mahkemesidir. Özel kanunla kurulan mahkemeler ise çocuk mahkemesi, çocuk ağır ceza, fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi olmak üzere ayrılmaktadır. Yargılamanın görevi dışında kalan bir suç nedeniyle başka bir mahkemenin görevli olduğu yönünde karar vermesi görevsizlik kararıdır.
Yargıtay 15. Ceza Dairesinin 2019/10102 Esas, 2020/1052 Karar sayılı dosya üzerinden görevsiz mahkemenin hüküm kurması nedeniyle bozma yönünde karar verilmiştir.
“Mağdur mental reterdasyon hastalığı nedeniyle vesayet altına alınmış, vasinin kardeşi olduğunu, diğer kardeşi sanık ve diğer sanık mağdurun mallarını tapuda usulsüz olarak devrettiği gerekçesiyle sanıklar hakkında şikayette bulunmuştur. Sanık hakkında asliye ceza mahkemesi tarafından kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle dolandırıcılık suçundan yargılama yapılmıştır. Mahkeme tarafından TCK madde 66 zamanaşımının dolması nedeniyle düşme yönünde karar verilmiştir. Mahkemenin vermiş olduğu hükme karşılık Cumhuriyet savcısı, mağdur vekili tarafından temyiz başvurusunda bulunulmuştur. Yargıtay dosya incelemesinde mağdurun zihinsel olarak hasta olduğuna dair sağlık raporunun mevcut olduğunu olayın gelişimi ile sanıkların eyleminin nitelikli dolandırıcılık suçu oluşturup oluşturmadığında dair delillerin takdirinin üst dereceli ağır ceza mahkemesine ait olduğu gözetilerek görevsizlik kararı verilmesi gerekirken hüküm kurulması doğru bulunmamıştır. Tüm bu nedenlerle bozma yönünde karar verilmiştir.”
Görevsizlik kararına karşı itiraz yolu bulunmaktadır, kararın tefhim veya tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içerisinde kararı veren mahkemeye itiraz edilebilecektir. Görevsizlik kararı yerinde ise itirazın incelenmesi için dosyayı itirazı incelemeye yetkili mahkemeye dosya gönderilecektir.
Ağır ceza mahkemesinin görevsizlik kararı vermesi mümkündür. İddianamenin kabulü sonrasında davayı gören mahkemenin görevini aştığı veya dışında kaldığını anlaması halinde görevsizlik kararı verebilecektir. Ancak duruşmada suçun hukuki niteliği değişmesi halinde görevsizlik kararı verilerek dosya alt dereceli mahkemeye gönderilemeyecektir.
Görevsizlik kararına itiraz edileceği vakit mutlaka bir ceza avukatından yardım almanızı tavsiye ederiz. İnternet üzerinde alelade bir başka dosya adına hazırlanmış olan dilekçe uyarlanarak dilekçe yazılması dosyanız adına sağlıklı olmayacaktır. Bu nedenle herhangi bir yerden edinmiş olunan itiraz dilekçesi örneği sizin dosyanız adına verimli olmayacaktır.